Nisanın İhtiyarı

Suudi Arabistan’da yakışıklı erkek olmanın zorluklarından bahsetmiştik.

Kadın olmak ise başlı başına problem, kalender meşrep Arap Kardeşlerimiz güzel, çirkin aramıyor, kadınlıktan başka vasıf gerekmiyor.

Kadınsan;

Kara çarşaf giyeceksin. Gözlerin gözükebilir mi gözükmemeli mi işi biraz karışık. Çarşafa bürünmen yetmez; kıvırtmadan yürüyeceksin, yüksek sesle konuşmayacaksın, gülmeyeceksin, erkeğin önünde yürümeyeceksin, araba kullanmayacaksın, erkeklerle iletişim ihtimali bulunan işlerde çalışmayacaksın, sadece kadınlarla sınırlı bir iş dahi olsa erkek bir yakınının izni olmadan çalışmayacaksın, yine erkek bir yakınının izni olmadan seyahat etmeyeceksin, ameliyat olmayacaksın, nargile içmeyeceksin ve tabi ki yapmayacaksın, etmeyeceksin listesini iyi bileceksin. Bilmemek mazeret değil.

Yaptırımları da olağan dışı. Mesela 25 yaşındaki Suudi Luceyn el Hadlul 1 Aralık 2014’te komşu Birleşik Arap Emirlikleri’nden (BAE) Suudi Arabistan’a araba kullanarak girmeye teşebbüs etti. Birleşik Arap Emirlikleri’nde çalışan Suudi asıllı gazeteci 33 yaşındaki Maysa el Amudi de Luceyn el Hadlul’a destek olmak için sınıra geldi. İkisi birden gözaltına alındılar. Araba kullanmak kanunla yasaklanmadığından El Ehle mahkemesi twitter paylaşımları nedeniyle Riyad’da terör suçları için kurulan özel mahkemede yargılanmalarına karar verdi. Yaklaşık 70 gün gözaltında tutuldular. Nihayetinde İngiltere Prensi Charles’ın Suudi Arabistan’ın yeni Kralı Salman’ı ziyaretinden birkaç gün sonra nedense serbest bırakıldılar.

Suudi kadınların özgürlük eylemlerine konu olan araba kullanma yasağının nedenlerini merak ediyor insan. Bunu da Suudi tarihçi Saleh Al-Saadoon şöyle açıklıyor.

“Eğer bir kadın araba kullanırsa tecavüze uğrar. Kadınların araba kullandığı diğer ülkelerde bunu umursamazlar. Ancak Suudi Arabistan’da bu umursanır. O sebeple kadınların araba kullanması yasaktır. Yolda arabası arızalan bir kadın yol kenarında tecavüze uğrayacak demektir.” Yani kadınların araba kullandığı ülkelerde bu nedenle kadınlara tecavüz ediliyor, kimse umursamıyor. Ama Suudi Araplar bunu umursar. Kadınlara yol kenarında tecavüz edilmesin diye araba kullanmalarını yasaklar. Toplumsal kültürü düşünün, yolda bir kadının arabası bozulsun da tecavüz edelim diye dolaşıyor insanlar. Çarşafa bürünmek nafile. Ama kader işte ne yapacaksın. Suudi Arabistan’da kadın olarak yaratılmışsın.

Kadınların yasak listesinde; seçmeyeceksin, seçilmeyeceksin de vardı. Gerçi krallık rejiminde seçsen neyi seçeceksin de. Yani yerel seçimlere tahammül var madem, o seçimleri konuşuyoruz.

Suudi Arabistan’ın merhum kralı Abdullah, 25 Eylül 2011 tarihinde bir yandan kendisi tarafından seçilen Şura’ya kadın üye alınacağını, bir yandan da 2015 yılında yapılacak yerel seçimlerde kadınlara seçme-seçilme hakkı verileceğini ilan etti. Bu açıklama çok büyük bir gelişmeydi.

Gel zaman git zaman 2015 seçimleri yaklaştı. Eski Kral’ın iradesini Yeni Kral da sürdürdü. Seçim takvimi belirlendi. Seçmen kayıtları, kadın ve erkek adayların başvuruları derken nihai aday listesi 29 Kasım’da ilan edilecek, 10 Aralık’a kadar seçim kampanyaları yürütülebilecek ve 12 Aralık 2015’te de belediye seçimleri için oy kullanmak üzere sandık başına gidilecek.

Suudi Arabistan Belediye Seçimleri Genel Komitesi ülke genelinde 1.163 olan seçim merkezinin 424’ünü kadınlara tahsis edeceğini duyurdu. İyi, güzel. Ama tabi iş burada bitmiyor.

Belediye Seçimleri Genel Komitesi kadınların seçime katılmalarına izin verilecek olmasına rağmen, ülkedeki sıkı cinsiyet ayrımı kurallarının hâlâ geçerli olduğunu da hatırlattı. Kadın adaylar kendileri adına seçim kampanyası yapmak için erkek temsilci atamak zorundalar. Aksi halde 2 bin 667 dolar para cezasına çarptırılacaklar.

Ayrıca kadın adayların seçim broşürlerinde fotoğraflarını bastırmaları da yasaklandı.

Seçim merkezlerinde kadın ve erkekler için ayrı ayrı alanlar ayrılması şart koşuldu.

Erkek seçmene gözükmeden, konuşmadan, anlatmadan ama erkek seçmenlerden de oy isteyecekler.

Bu önlemler kadın adayların tecavüzden korunmaları için mi bilmiyoruz. Yakında bir müftü falan açıklar nedenini öğreniriz.

Şimdi merakla 12 Aralık 2015 seçim sonuçlarını bekliyoruz bakalım. Kadın ve erkek seçmen sayıları ile seçim sonuçları üzerinden derin tahliller için.

Sonuç: Koyma akıl akıl olmaz, ko aparsın su seni

 

1271 Toplam Görüntüleme 1 Bugün

Gokhan OGUZ

1965 yılında Eskişehir’de doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Eskişehir’de tamamladı. 1983 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümüne kaydoldu. Mezuniyet sonrası 1992 yılı mart ayında Hâkim Adaylığını tamamlayıp Danıştay Tetkik Hâkimi olarak atandı. Başbakanlık ve Kamu İhale Kurumu’nda görev yaptı. 2013 yılında döndüğü İdari Yargı Hakimliği görevinden 2019 yılı Mart ayında emekliye ayrıldı.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir