FARK VE TEMYİZ KABİLİYETİ

Mevlana’ya göre bu dünyada doğru da vardır, yalan da, gerçek de vardır sahte de…  Bazen bunlar birbirine çok benzeyebilirler, bu yüzden ayırt edilebilmeleri çok zor olabilir. O zaman bunları ayırt edebilmek, adil ve doğru bir şekilde anlamak, anlamlandırmak, değerlendirmek ve karara bağlamak nasıl olacak? Mevlana’ya göre, karar ve buyruk verme durumunda olanlar için bu konuda en gerekli özellik, fark ve temyiz sahibi olmaktır.

Peygamberimiz mümini tanımlarken: ‘Mümin, zekidir, fark, temyiz, fetânet ve akıl sahibidir. Hakk ile batılı, doğru ile yanlışı, yalan ile gerçeği ayırt edicidir’ buyurmuştur. Yani kısacası iman, temyiz sahibi olmak, küfür ise temyizden mahrum olmaktır. Her müminin, böyle akıllı, fark ve temyiz sahibi olması gerektiği gibi özellikle hüküm ve buyruk verme mevkiinde bulunanların fark ve temyiz kabiliyetlerinin de çok daha iyi ve ileri düzeylerde olması gerekir (Fîh-i Mâfîh, sayfa, 183, 226, 227).

1991 Toplam Görüntüleme 1 Bugün

Mustafa ATALAR

1955 yılında Trabzon Şalpazarı'nda doğdu. İlk öğrenimini Trabzon'da, orta öğrenimini İstanbul'da tamamladı. 1979 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat-Maliye Bölümü’nden mezun oldu. 1980-1982 yılları arasında Almanya Köln Üniversitesi’nde Almanca Dil ve İktisadi Sosyal Bilimler Eğitimi aldı. 1982 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı Müfettiş Yardımcısı olarak kamu görevine başladı ve bu Bakanlıkta çeşitli görevlerde bulundu. Halen Sayıştay Üyesi olarak görevini yürütmektedir.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir