Ankara Keçisinden Belediye Başkanı Olur mu?

İnsanların müşterek ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik idari sistemlerin kurumsallaşması, kişilerden bağımsız rutin bir işleyiş sağlıyor. Bu rutin işleyiş yeniliklere açıklık ve adaptasyonu da içeriyor. A kişisi veya B kişisi ise ancak rutin dışına çıkan, ufuk açan, öngörülmesi beklenmedik yenilikler getiren konularda farklılık ve katkı sağlayabiliyor.

Yerel ihtiyaçların karşılanmasına hizmet eden mahalli yönetimler rutin işleyişe daha yatkın teşkilatlanma türü. Hemen bütün ihtiyaçların ve bu ihtiyaçları karşılayacak hizmet biçimlerinin tanımlanması mümkün. Dolayısıyla mesele örgütlenme, planlama, koordinasyon gibi klasik yönetim sistemlerinin uygulanmasında düğümleniyor. Bu haliyle iyi örgütlenmiş yönetimin başında kimin oturduğunun da önemi kalmıyor. İlle insan olması gerekmiyor, nebatat veya hayvanattan da olabilir.

Nitekim ABD Teksas Eyaleti Brewster County içerisinde bir topluluk olan Lajitas’ta uzun yıllar Clay Henry, II. ve III. Clay Henry adında keçiler Belediye Başkanlığı yapmış, ta ki 1992 yılında III. Clay Henry vefat edene kadar. Hem bu keçiler iyi bira da içiyormuş.

Daha sonra, bir kediden Belediye Başkanı gördük. 1997 yılında ABD’nin Alaska eyaletinin Talkeetna köyünde yaşayan halk belediye başkanı seçimlerinde adayların hiç birini beğenmeyince oy pusulasına sokak kedisi Stubbs’ın ismini yazdı ve o zamanlar yeni doğmuş yavru kedi Stubbs belediye başkanı seçildi. Halen Facebook’ta 5.000 arkadaşı ve 35.000 takipçisi var.

Bu günlerde Rusya’da Sibirya’nın Barnaul kentinde de, siyasetçilerin yolsuzluklarından ve adam kayırmasından bunalan halk, bir kedinin belediye başkanı olmasını istiyor.

 

Barnaul, Moskova’nın 3 bin 600 km doğusunda, Altay Dağları yakınlarında 700 bin nüfuslu bir kent.

Kentin Belediye Başkanı İgor Savintsev, belediye arazilerini yakınlarının şirketlerine satmakla suçlanması nedeniyle Ağustos ayında istifa etmiş ve oğlu da dolandırıcılık ve zimmetine para geçirmekle suçlanıyormuş ve Tayland’a kaçmış.

 

Rusya’da yaygın sosyal medya ağı VK’nin ‘Altay Online’ sayfasında bir oylama yapılıyor. Diğer adaylarla birlikte Barsık adındaki kedi de oylamada aday gösteriliyor ve bu satırların yazıldığı sırada kullanılan 6.000 oyun %91’ini almış durumda. Bakalım sonuç ne olacak?

 

Aslında oturmuş kurumlarıyla iyi işleyen bir yönetim sisteminde başkanın insan dışı bir varlık olmasının bazı faydalarından da söz edilebilir. Mesela kedi, kendi yaşamına odaklıdır, bir ideolojisi, partisi, derneği vs. yoktur. Kayırmacılık, yolsuzluk yapmaz, İsviçre’de gizli banka hesapları olmaz. Temsili görevinin gereği patisini basar geçer, imza yerine. Bazen de başkanın bozucu icraatları yerine hiçlik evla olur. Odunun başkanlığında işler tıkır tıkır yürür.

Ezcümle, Ankara Keçisinden başkan olur mu olur. Artık bira mı içer hoşaf mı, o içirenlerin sorumluluğu.

1114 Toplam Görüntüleme 1 Bugün

Gokhan OGUZ

1965 yılında Eskişehir’de doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Eskişehir’de tamamladı. 1983 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümüne kaydoldu. Mezuniyet sonrası 1992 yılı mart ayında Hâkim Adaylığını tamamlayıp Danıştay Tetkik Hâkimi olarak atandı. Başbakanlık ve Kamu İhale Kurumu’nda görev yaptı. 2013 yılında döndüğü İdari Yargı Hakimliği görevinden 2019 yılı Mart ayında emekliye ayrıldı.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir