GEMİCİ İLE NAHİV BİLGİNİ

Bir nahiv (dil) bilgini, gemiye binmişti. Kendini beğenmiş bir kimseydi. Durup duruken gemiciye dönüp:
– Sen hiç nahiv okudun mu? diye sordu. Gemici:
– Hayır, okumadım! cevabını verince:
– Vah vah yazık, tüh ömrünün yarısı boşa gitmiş! dedi.
Gemicinin bu sözden kalbi kırıldı, kızdı ise de, sustu, o anda bir şey söylemedi.
Denizde giderken birdenbire fırtınaya yakalandılar. Rüzgâr gemiyi bir girdaba sürükledi. Kurtulma ümidi kalmayınca, gemiyi terk etmeye hazırlanan gemici, nahivciye bağırdı:
— Söyle bakalım, sen yüzme bilir misin? Nahivci telaşla:
— Bilmem! Bende yüzücülük ne arar? deyince, gemici:
— Öyleyse yazık, ömrünün tamamı gitti! Çünkü gemi batıyor. Eğer yüzme bilmiyorsan bu fırtınalı denizden asla kurtulma şansın yok! dedi.

Gururu, kibri bırakıp bu cihanın ve bu cihandaki her şeyin faniliğini, geçiciliğini görmek şarttır! Bunun için de dil bilgisi değil, bu dünyanın geçiciliğini ve ebedi hayatı kazanma yollarını öğreten, din bilgisi lazımdır.

Gurur ve kibir sahibi olanı kimse sevmez. Deniz bile ölüyü başında taşır ama, diri kimse onun elinden kolay kolay kurtulamaz. Deniz, diriyi boğup öldürdükten sonra başında taşımaya başlar. Sen de başlarda taşınmak istiyorsan, gururlu, kibirli olma! Nefsini ve seni doğru yoldan alıkoyan özelliklerini öldür, tevazuu elden bırakma!

1393 Toplam Görüntüleme 1 Bugün

Mustafa ATALAR

1955 yılında Trabzon Şalpazarı'nda doğdu. İlk öğrenimini Trabzon'da, orta öğrenimini İstanbul'da tamamladı. 1979 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat-Maliye Bölümü’nden mezun oldu. 1980-1982 yılları arasında Almanya Köln Üniversitesi’nde Almanca Dil ve İktisadi Sosyal Bilimler Eğitimi aldı. 1982 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı Müfettiş Yardımcısı olarak kamu görevine başladı ve bu Bakanlıkta çeşitli görevlerde bulundu. Halen Sayıştay Üyesi olarak görevini yürütmektedir.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir