Son Nokta Koyucuları

Basın, yayın, gazetecilik gibi eğitimlerde yer veriliyor mu bilmiyorum, ama bir takım basmakalıp ifadeler haber takibinde sıkça karşımıza çıkar.

Filan’dan Önemli Açıklamalar…”: Oysa o filan, hep ettiği kelamları tekrarlamaktadır, ancak haber vermese olmayacaktır. E filan da laf ediyorsa muhakkak önemlidir. Belki ne laf edeceği daha belli değildir, haber canlı verilmektedir. Sonra derlenip toparlanır, sen şimdilik bas manşeti.

Dur dedi”: Bir gidişat vardır ortada, iyi veya kötü. Haber içeriği ise bu gidişatı etkileyecektir. Gerçekten durdurur mu bilinmez ama manşette dur denir.

O’na Bu’na Müjde”: O, bu; memurdur, ev kadınıdır, taşeron işçidir, değişir. Haber üç kuruşluktur, vaattir, gerçekleşir, gerçekleşmez, önemli değil. Müjde de geç.

Fena Yakalandı”: Genellikle magazin haberlerinde karşımıza çıkar. Yakalanan şahıs meşhurdur illa. Nasıl yakalandığı mühim değil, çok sıradan bir durum bile olsa yakalanmıştır ve fenadır.

Daha birçok örnek verilebilecek bu teranelerden en ilgi çekici olanı bence “son noktayı koydu” olanı.

Çok çeşitli son nokta koyucular vardır. Siyasiler, bürokratlar, mahkemeler, patronlar, bilim adamları, oyuncular, yönetmenler, yapımcılar, caniler, dolandırıcılar… Kamuoyunda tartışılan konular, bilinen olgular; bu eşhasın eylemleri, tespitleri, işaret buyurması, beyanları, allem ve gullemleri ile vuzuha ve son noktaya kavuşurlar. Aynı konuya daha önce son nokta konulmuş da olabilir, en son son nokta koyucu bir daha koyar ve daha önceki son noktaları etkisiz hale getirir.

Bilmezdim kelimelerin bu kadar kifayetsiz olduğunu, haberleri okumadan önce.

Havalar nasıl olursa olsun, son noktanız iyi olsun kıymetli vatandaşlar.

2981 Toplam Görüntüleme 1 Bugün

Gokhan OGUZ

1965 yılında Eskişehir’de doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Eskişehir’de tamamladı. 1983 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümüne kaydoldu. Mezuniyet sonrası 1992 yılı mart ayında Hâkim Adaylığını tamamlayıp Danıştay Tetkik Hâkimi olarak atandı. Başbakanlık ve Kamu İhale Kurumu’nda görev yaptı. 2013 yılında döndüğü İdari Yargı Hakimliği görevinden 2019 yılı Mart ayında emekliye ayrıldı.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir